Oko 38.000 zaposlenika EU ustanova, nezadovoljno odlukom nacionalnih vlada da blokiraju rutinsko povećanje plaća javnih službenika, od naredne sedmice pripremaju se na štrajk.

U Vijeću EU, tokom sastanka ministara poljoprivrede i ribarstva, održat će se trosatni štrajk upozorenja dok su u Evropskom parlamentu štrajk najavili za januar 2010. i to tokom saslušanja novih članova povjereničkoga kolegija Evropske komisije. Sami zaposlenici EK trebali su o štrajku odlučiti jučer, ali su čekali odluku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) Vijeća EU o prijedlogu EK da se plaće od 1. januara 2010. povećaju 3,7 posto bruto.

Prema pisanju Večernjeg lista, prijedlog EK temelji se na uredbi Vijeća EU da se plaće zaposlenika računaju temeljem Eurostatovih podataka o kretanju plaća javnih službenika u prethodnoj godini u osam zemalja članica. EK mora predložiti povišicu temeljem tog izračuna, a COREPER je kvalificiranom većinom glasova treba potvrditi prije posljednjega dana u godini. Odbije li je, zaposlenici mogu zatražiti zaštitu Evropskoga suda pravde (ECJ). Već je jednom, 1972. godine, Vijeće EU odbilo potvrditi izračun EK, ali su plaće, nakon presude ECJ-a, morale porasti.

U pet zemalja članica plaće javnih službenika ove su godine smanjene, pa su mediji oko EK-ova izračuna podigli prašinu, iako će se ta smanjenja na službenike EU odraziti u 2011. godini. Smatra se da predstavnici zemalja članica u COREPER-u odugovlačenjem samo podilaze javnosti.

EuroActiv prenosi da su ambasadori većine zemalja članica EU izjavili da njihove vlade ne mogu opravdati povećanje plaća u vremenu kada se rade velika smanjenja državnih budžeta. Primjera radi, vlada Republike Irske je 10.12.2009. godine najavila smanjenja plaća javnih službenika za 15%, objavio je portal Capital.ba.