Око 38.000 запосленика ЕУ установа, незадовољно одлуком националних влада да блокирају рутинско повећање плаћа јавних службеника, од наредне седмице припремају се на штрајк. У Вијећу ЕУ, током састанка министара пољопривреде и рибарства, одржат ће се тросатни штрајк упозорења док су у Европском парламенту штрајк најавили за јануар 2010. и то током саслушања нових чланова повјереничкога колегија Европске комисије. Сами запосленици ЕК требали су о штрајку одлучити јучер, али су чекали одлуку Одбора сталних представника (ЦОРЕПЕР) Вијећа ЕУ о приједлогу ЕК да се плаће од 1. јануара 2010. повећају 3,7 посто бруто.

Према писању Вечерњег листа, приједлог ЕК темељи се на уредби Вијећа ЕУ да се плаће запосленика рачунају темељем Еуростатових података о кретању плаћа јавних службеника у претходној години у осам земаља чланица. ЕК мора предложити повишицу темељем тог израчуна, а COREPER је квалифицираном већином гласова треба потврдити прије посљедњега дана у години. Одбије ли је, запосленици могу затражити заштиту Европскога суда правде (ECJ). Већ је једном, 1972. године, Вијеће ЕУ одбило потврдити израчун ЕК, али су плаће, након пресуде ECJ-а, морале порасти.

У пет земаља чланица плаће јавних службеника ове су године смањене, па су медији око ЕК-ова израчуна подигли прашину, иако ће се та смањења на службенике ЕУ одразити у 2011. години. Сматра се да представници земаља чланица у COREPER-у одуговлачењем само подилазе јавности.

ЕуроАцтив преноси да су амбасадори већине земаља чланица ЕУ изјавили да њихове владе не могу оправдати повећање плаћа у времену када се раде велика смањења државних буџета. Примјера ради, влада Републике Ирске је 10.12.2009. године најавила смањења плаћа јавних службеника за 15%, објавио је портал Capital.ba.