Nezavisne novine: Odbrambene strukture BiH očekuju da na ovosedmičnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a bude donesena pozitivna odluka u vezi sa bh. aplikacijom za prijem u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP).

Kazao je ovo Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, jučer u Sarajevu, istakavši da su odbrambene strukture BiH ispunile sve neophodne tehničke uslove.

Cikotić je na konferenciji za novinare povodom Dana oružanih snaga BiH, koji se obilježava danas, kazao da određeni broj članica NATO-a pitanje prijema BiH u MAP vezuje za napredak butmirskog procesa.

"Mi smo kazali da odlukom o prijemu u MAP treba da budu podržane pronatovske i probosanske, odnosno konstruktivne snage u BiH, te da je o tome postignut konsenzus svih relevantnih političkih činilaca u BiH, a da bi odbijanjem bile ojačane antinatovske i destruktivne snage u BiH", kazao je Cikotić.

Cikotić je istakao da su tokom ove godine uspješno nastavljene aktivnosti u reformi odbrane, te da je apliciranje BiH za MAP posljednja stepenica naše zemlje u okviru programa "Partnerstvo za mir" prije sticanja statusa punopravne članice NATO-a.

On je kao pozitivan primjer istakao izvršenje operativnih zadataka OS BiH u zemlji, ali i u mirovnim misijama u inostranstvu.

"Naši oficiri su već u Afganistanu, a vrše se pripreme i za slanje jedinice. Mi smo izvršili opsežnu pripremu i prema procjeni Ministarstva odbrane, naša jednica bi trebalo da se uputi u turski kontingent. Predsjedništvo je donijelo odluku da budu preispitane i druge mogućnosti slanja naših vojnika u druge kontingente", kazao je Cikotić. 

Miladin Milojčić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, istakao je da je Oružanim snagama ove godine iskazano veliko povjerenje kada je vježba "Združeni napor 2009" održana u Banjaluci, što je prvi put da se ovako obimna vježba održava u zemlji koja nije članica NATO-a.

"Veliki je doprinos OS BiH u deminiranju. Godišnji plan od oko 2,3 miliona metara kvadratnih premašili smo već u u desetom mjesecu. Veliki teret OS BiH predstavlja neperspektivna vojna imovina na čije čuvanje je dnevno angažovano 357 pripadnika OS BiH", kazala je Milojčićeva, istakavši da je neperspektivnim proglašeno i 24.500 tona municije i naoružanja.

Dio tog oružja, 60 haubica od 122 milimetra i oko 1.200 pušaka biće donirano afganistanskoj vojsci.