Dnevni avaz: Evropski čelnici na vanrednom samitu večeras u Bruxellesu imenovali su belgijskog premijera Hermana Van Rompuya za prvog predsjednika Evropske unije, javili su diplomatski izvori.

Britanska baronesa Catherine Ashtone of Upholland imenovana je za visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove, objavili su također diplomatski izvori a prenosi AFP.

Ashton su za sada za šeficu diplomatije, osim britanskog premijera Gordona Browna, podržali i lideri Španije, Grčke, Slovačke, Slovenije, Portugala i Austrije, rekao je Brownov portparol.

Osim Rompuya i Tonyja Blaira, kao kandidati za predsjednika EU su figurirali holandski premijer Jan Peter Balkenende, bivša predsjednica Letonije Vaira Vikke-Freiberg i premijer Luksemburga Jean-Claude Junker.

Glavno oruđe pregovaranje

Novoimenovani predsjednik Vijeća Evropske unije Herman van Rompuy izjavio je večeras da će glavno oruđe njegovog rada u narednom periodu biti pregovori i da će svoju funkciju obavljati konsultujući se sa svima s kim je potrebno, trudeći se da zadovolji interese svih članica EU.

– Samo je jedan profil moguć za predsjednika Vijeća EU: profil dijaloga, jedinstva i akcije. Kao predsjednik Vijeća slušaću pažljivo svakoga i trudiću se da svakome izađem u susret – rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon samita.

On je naglasio da će kao glavno oruđe u svom radu koristiti pregovore u kojima, kako je rekao, "ne smije biti poraženih" i dodao da je za to potrebno i da "institucije moraju raditi na optimalan način".

– Od 1. decembra imaćemo novi institucionalni okvir. Na meni je da osiguram da to funkcioniše kako treba. Tokom čitavog političkog života trudio sam se da osiguram razumijevanje i poštovanje za političke protivnike i u tom smislu ću nastaviti", rekao je Van Rompuy.

Politički balans

Nova šefica evropske diplomatije baronesa Catherine Ashton of Upholland izjavila je da je iznenađena svojim imenovanjem i da joj to čini veliku čast.

– Nastaviću da radim efikasno kao što sam radila i u prije – rekla je aktuelna evropska komesarka za trgovinu i dodala da je "sada na parlamentu da podrži prijedlog Vijeća EU" za njeno imenovanje.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je "sa velikim zadovoljstvom podržao" imenovanje Van Rompuya i Ashtonove i istakao da ova, kao i sva buduća imenovanja, oslikavaju balans koji mora da vlada u EU.

– Na kraju smo došli do izbalansiranog izbora. Važno je da izvršna vlast u EU oslikava politički balans koji vlada među članicama", rekao je Barroso, dodavši da u evropskim institucijama "sve proevropske demokratske snage moraju biti prisutne".

– Važan je i balans između spolova. Veoma sam sretan što na jednoj od najviših funkcija imamo ženu – dodao je on.

Premijer Švedske Frederic Reinfeldt, sadašnji predsjedavajući EU, izjavio je da je za predjednika Vijeća EU tražena osoba "koja ima neophodne sposobnosti i uživa podršku svih, koja ostavlja prostor za sve, koja sluša svakog".

– Mislim da je to važno u Uniji. Želimo šefa koji će nas zbližiti. To je ono što smo tražili i to je ono što smo postigli – rekao je Reinfeldt.