Dnevni avaz: Bivši premijer Toni Bler (Tony Blair) jedini je britanski kandidat za nove funkcije u Evropskoj uniji, predviđene Lisabonskim sporazumom, i on će se kandidovati za predsjednika EU, saopštio je danas aktuelni britanski premijer Gordon Braun.

On je rekao da se više nijedan Britanac neće kandidovati za nove funkcije u EU i demantovao informaciju da britanski ministar spoljnjih poslova Dejvid Miliband namjerava da se kandiduje za visokog predstavnika EU za spoljnju politiku.

Međutim, evropske diplomate smatraju da belgijski premijer Herman van Rompej ima veće šanse da pobjedi u trci za predsjednika EU nego Bler, javio je Reuters.

Bler, koji je bio britanski premijer od 1997. do 2007. godine, možda je izgubio podršku ostalih članica Unije zbog toga što je podržao ratove u Iraku i Afganistanu i što Velika Britanija nije uvela euro, kazao je Braun.

– Očigledno je da neki smatraju da je ličnost koja je bila premijer kontroverzna zbog odluka koje je morala donijeti, ali takva je politika – zaključio je Braun, a prenijela britanska novinska agencija.