Dnevni avaz: Vrijednost novčanica u opticaju u BiH trenutno je dvije milijarde i 24 miliona KM, izjavio je danas u Banjaluci guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

"Od toga je 38 miliona novčanica i 198 miliona kovanica", rekao je novinarima Kozarić, koji učestvuje na dvodnevnom regionalnom ekspertskom seminaru "Nove metode u zaštiti novčanica i dokumenata".

On je dodao da se oko 90 odsto platnih transakcija obavlja gotovinskim plaćanjem, te da je tolika masa gotovinskog novca pogodno tlo za pojavu falsifikovanja, ali i za moguće pljačke prilikom transporta novčanica.

Navodeći da je prosječna starost novca u BiH sedam godina, dok je standard pet, Kozarić je rekao da se uništava od 25 do 30 odsto novca, koji se vrati u trezor Centralne banke.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da razvoj savremenih tehnologija doprinosi razvoju krivičnih djela falsifikovanja.

"To  upućuje na ozbiljniju aktivnost pripadnika MUP-a, ali i sofisticiraniji pristup eliminisanju ovih problema", rekao je Čađo.

Prema njegovim riječima, za devet mjeseci ove godine prijavljen je 81 slučaj falsifikovanih novčanica, a u istom periodu prošle godine 57 slučajeva.

On je kao problem u ovoj oblasti istakao mobilnost ljudi i opreme, navodeći da falsifikovane novčanice koje se puste u opticaj u RS mogu biti odštampane van teritorije Srpske.