Дневни аваз: Вриједност новчаница у оптицају у БиХ тренутно је двије милијарде и 24 милиона КМ, изјавио је данас у Бањалуци гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

"Од тога је 38 милиона новчаница и 198 милиона кованица", рекао је новинарима Козарић, који учествује на дводневном регионалном експертском семинару "Нове методе у заштити новчаница и докумената".

Он је додао да се око 90 одсто платних трансакција обавља готовинским плаћањем, те да је толика маса готовинског новца погодно тло за појаву фалсификовања, али и за могуће пљачке приликом транспорта новчаница.

Наводећи да је просјечна старост новца у БиХ седам година, док је стандард пет, Козарић је рекао да се уништава од 25 до 30 одсто новца, који се врати у трезор Централне банке.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да развој савремених технологија доприноси развоју кривичних дјела фалсификовања.

"То  упућује на озбиљнију активност припадника МУП-а, али и софистициранији приступ елиминисању ових проблема", рекао је Чађо.

Према његовим ријечима, за девет мјесеци ове године пријављен је 81 случај фалсификованих новчаница, а у истом периоду прошле године 57 случајева.

Он је као проблем у овој области истакао мобилност људи и опреме, наводећи да фалсификоване новчанице које се пусте у оптицај у РС могу бити одштампане ван територије Српске.