Nezavisne novine: Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je jučer Zakon o Agenciji za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH.

Usvajanje ovog zakona jedan je od uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

"Ne smijemo propustiti priliku da usvojimo ovaj zakon jer je važan i za liberalizaciju viznog režima za naše građane prilikom putovanja u EU, ali i za samu zemlju i odnos prema ovom problemu. Zakon je jednoglasno usvojen u Vijeću ministara BiH, pa ni mi ne bi trebalo da usporavamo proceduru njegova donošenja", rekao je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Poslanici državnog parlamenta BiH jučer skoro i da nisu diskutovali o ovom zakonu uz izuzetak nekoliko rasprava koje su se odnosile na proceduralna pitanja. Zakonom je predviđeno osnivanje agencije za koja ne bi imala policijske nadležnosti.

Polemike je izazvao Zakon o Agenciji za prisilno oduzimanje nezakonito stečene imovine koja bi, uz prethodni nalog suda, oduzimala i upravljala oduzetom imovinom za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelima.

"Potrebno je osnovati ovu agenciju, jer je to efikasan metod borbe protiv organiziranog kriminala. Postupala bi po nalogu ili uz saglasnost suda. Voljeli bismo da je Vijeće ministara BiH pripremilo ovaj zakon jer imaju bolje kapacitete za to", kazao je Jozo Križanović, predsjedvajući Kluba poslanika SDP-a.

Formiranje ove agencije podržali su poslanici SDA, Stranke za BiH, HDZ BiH. Nasuprot njima, poslanici SNSD-a smatraju kako BiH nije potrebna ovakva institucija.

"Protiv smo usvajanja zakona jer ne želimo dopustiti da to bude filijala 'Transparensi internešnela', koji bez valjanih argumenata optužuje koga stigne za korupciju", rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.