Независне новине: Представнички дом парламента БиХ усвојио је јучер Закон о Агенцији за превенцију и координацију борбе против корупције у БиХ.

Усвајање овог закона један је од услова за либерализацију визног режима за грађане БиХ.

"Не смијемо пропустити прилику да усвојимо овај закон јер је важан и за либерализацију визног режима за наше грађане приликом путовања у ЕУ, али и за саму земљу и однос према овом проблему. Закон је једногласно усвојен у Вијећу министара БиХ, па ни ми не би требало да успоравамо процедуру његова доношења", рекао је Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ.

Посланици државног парламента БиХ јучер скоро и да нису дискутовали о овом закону уз изузетак неколико расправа које су се односиле на процедурална питања. Законом је предвиђено оснивање агенције за која не би имала полицијске надлежности.

Полемике је изазвао Закон о Агенцији за присилно одузимање незаконито стечене имовине која би, уз претходни налог суда, одузимала и управљала одузетом имовином за коју се сумња да је стечена кривичним дјелима.

"Потребно је основати ову агенцију, јер је то ефикасан метод борбе против организираног криминала. Поступала би по налогу или уз сагласност суда. Вољели бисмо да је Вијеће министара БиХ припремило овај закон јер имају боље капацитете за то", казао је Јозо Крижановић, предсједвајући Клуба посланика СДП-а.

Формирање ове агенције подржали су посланици СДА, Странке за БиХ, ХДЗ БиХ. Насупрот њима, посланици СНСД-а сматрају како БиХ није потребна оваква институција.

"Против смо усвајања закона јер не желимо допустити да то буде филијала 'Транспаренси интернешнела', који без ваљаних аргумената оптужује кога стигне за корупцију", рекао је Славко Јовичић, посланик СНСД-а.