Oslobođenje: Digitalno uvezivanje notarskih ureda u Bosni i Hercegovini sa sudskim registrima i gruntovnicama je naredni korak u razvoju ove djelatnosti u našoj zemlji.

O tome su jučer sa delegacijom Notarske komore Austrije, predvođene predsjednikom dr. Klausom Woschankom, razgovarali predsjednici notarskih komora Federacije BiH i Republike Srpske Sefedin Suljević i Marinko Plavšić, entitetskih ministarstava pravde, Općinskog suda u Sarajevu i Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milorad Novaković ja kazao da je notarska služba veoma važna za evropski put i zato je bitno povezivanje i razmjena iskustava. Novaković očekuje i da notari otvore kancelarije u svim opštinama kako bi njihove usluge bile dostupne što većem broju građana.

Da bi građani dobili brzu i sigurnu uslugu potrebna je pomoć i partnerstvo ministarstva, sudova, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i zakonodavnih institucija sa notarima, napomenuo je predsjednik Notarske komore FBiH Sefedin Suljević. Govoreći o saradnji sa notarima iz Austrije.

– Za građane je značajno da uslugu dobiju na jednom mjestu. Želimo da u onom momentu kada se pravi neki ugovor građani dobiju zvaničan podatak elektronskim putem, iz zemljišne knjige i da čim potpišu ugovor on elektronskim putem ide na upis. To će ubrzati i procedure i sigurno će smanjiti troškove stranaka. Mnogi sudovi su izvršili digitalizaciju registra i zemljišnih knjiga. Sada treba samo dobre volje, stručnog rada i izmjene nekih propisa da bi to rezultiralo onim što hoćemo – sigurnost, brzinu i efikasnost u postupanju, kazao je Suljević.

Predsjednik Notarske komore RS-a Marinko Plavšić je naveo da je sa gostima detaljno razgovarano o elektronskom povezivanju, digitalizaciji notarskih kancelarija i njihovom uvezivanju sa gruntovnicama i registrima privrednih sudova. S obzirom na djelatnost notari i njihova ovlaštenja u sačinjavanju javnih isprava iz oblasti prometa nekretnina i registracije trgovačkih društava, takva povezanost je neophodna, ukazao je Plavšić.

Delegacije iz Austrije i predstavnici notarskih komora u BiH danas će posjetiti Općinski sud u Sarajevu.