Dnevni avaz: U poslijeratnim godinama državljanstva Bosne i Hercegovine, a time i pasoša odrekla su se 40.643 Bosanca i Hercegovca koji danas žive diljem svijeta, posljednji su podaci kojima raspolaže Državno ministarstvo civilnih poslova.

Zanimljivo je da je trend odricanja državljanstava bio neujednačen prethodnih godina. Naime, do 2000. godine ovaj trend nije bio toliko izražen. Tek nakon 2000. bilježi se porast odricanja, koji je u 2003. kulminirao rekordom kada se 9.113 građana odreklo bh. državljanstva.

Više onih koji su uzeli strane pasoše

Bosancima i Hercegovima koji steknu državljanstvo druge zemlje ne oduzima se bh, državljanstvo, nego se oni odriču na vlastiti zahtjev, uglavnom zbog uvjetovanja iz države u kojoj nastavljaju život. Tako je broj bh. državljana koji su uzeli druga državljanstva veći od broja onih koji su se odrekli našeg. Jer, neke države, poput SAD, ne traže da se građanin odrekne izvornog državljanstva da bi dobio njihovo.

U 2004. državljanstva se odrekla 7.021 osoba, u 2005. više od 5.600, te je trend smanjenja broja zahtjeva nastavljen i u narednim godinama, ali se broj zahtjeva koji se godišnje podnesu nije spustio ispod cifre od 4.000.

Najviše Bosanaca i Hercegovaca odreklo se bh. državljanstva kako bi stekli državljanstva Austrije, Njemačke, Danske…

Iako u Ministarstvu ističu da nemaju podatke o tome koliko je novca uplaćeno u državnu kasu na konto zahtjeva za odricanje od državljanstva, u Vijeću ministara nam je nezvanično potvrđeno kako je riječ o cifri većoj i od 50 miliona KM. Naime, danas cijena odricanja od bh. državljanstva iznosi 800, odnosno 200 KM za osobe koje stječu državljanstvo država bivše Jugoslavije.

No, ova cijena važi samo za one koji se odluče zahtjev za odricanje od državljanstva podnijeti u  BiH, jer ako to učine u nekom od bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava, platit će i dodatnu taksu koja košta 250 eura.

No, da cijena ne igra ulogu i da ne može odvratiti hiljade onih koji su se odlučili odreći bh. državljanstva dovoljno govori podatak da ih je do 3. oktobra 2006. to odricanje koštalo 1.700 KM.