Дневни аваз: У послијератним годинама држављанства Босне и Херцеговине, а тиме и пасоша одрекла су се 40.643 Босанца и Херцеговца који данас живе диљем свијета, посљедњи су подаци којима располаже Државно министарство цивилних послова.

Занимљиво је да је тренд одрицања држављанстава био неуједначен претходних година. Наиме, до 2000. године овај тренд није био толико изражен. Тек након 2000. биљежи се пораст одрицања, који је у 2003. кулминирао рекордом када се 9.113 грађана одрекло бх. држављанства.

Више оних који су узели стране пасоше

Босанцима и Херцеговима који стекну држављанство друге земље не одузима се бх, држављанство, него се они одричу на властити захтјев, углавном због увјетовања из државе у којој настављају живот. Тако је број бх. држављана који су узели друга држављанства већи од броја оних који су се одрекли нашег. Јер, неке државе, попут САД, не траже да се грађанин одрекне изворног држављанства да би добио њихово.

У 2004. држављанства се одрекла 7.021 особа, у 2005. више од 5.600, те је тренд смањења броја захтјева настављен и у наредним годинама, али се број захтјева који се годишње поднесу није спустио испод цифре од 4.000.Највише Босанаца и Херцеговаца одрекло се бх. држављанства како би стекли држављанства Аустрије, Њемачке, Данске…

Иако у Министарству истичу да немају податке о томе колико је новца уплаћено у државну касу на конто захтјева за одрицање од држављанства, у Вијећу министара нам је незванично потврђено како је ријеч о цифри већој и од 50 милиона КМ. Наиме, данас цијена одрицања од бх. држављанства износи 800, односно 200 КМ за особе које стјечу држављанство држава бивше Југославије.

Но, ова цијена важи само за оне који се одлуче захтјев за одрицање од држављанства поднијети у  БиХ, јер ако то учине у неком од бх. дипломатско-конзуларних представништава, платит ће и додатну таксу која кошта 250 еура.

Но, да цијена не игра улогу и да не може одвратити хиљаде оних који су се одлучили одрећи бх. држављанства довољно говори податак да их је до 3. октобра 2006. то одрицање коштало 1.700 КМ.