Dnevni avaz: U velikoj akciji koju je u protekla dva mjeseca na području Federacije BiH provelo 160 inspektora, Federalna uprava za inspekcijske poslove otkrila je čak 824 radnika nacrno, potvrdio je za "Dnevni avaz" direktor Uprave Ibrahim Tirak.  

Iako je jedno vrijeme bila suzbijena, pojava nezakonitog rada ponovo je poprimila masovniji oblik.  

Kako saznajemo, različit je profil radnika nacrno, a među njima je čak i jedan penzionisani general Armije RBiH. Njegovo ime nam direktor Tirak jučer, ipak, nije mogao otkriti.

– Ustanovili smo da imamo pojavu rasta broja radnika nacrno kod određenih zanimanja, prije svega u ugostiteljstvu i turizmu. Uprava će poslati spiskove sa 824 imena i to zavodima za zapošljavanje, PIO/MIO FBiH, ministarstvima za boračka pitanja i rada FBiH. Na osnovu tih spiskova, oni trebaju utvrditi u kojem statusu su ove 824 osobe. Time želimo utjecati na smanjenje nelegalnog rada – rekao je Tirak, navodeći da se izvještaj o ovoj pojavi biti poslan i Vladi FBiH.

Prema riječima Tirka, inspektori su utvrdili da su od nelegalnog rada korist imali i mnogi poslodavci i njihovi radnici koji su zarađivali nacrno, a imali privilegije po osnovu nezaposlenosti. Takva pojava u FBiH, istakao je Tirak, mora se hitno zaustaviti.