Дневни аваз: У великој акцији коју је у протекла два мјесеца на подручју Федерације БиХ провело 160 инспектора, Федерална управа за инспекцијске послове открила је чак 824 радника нацрно, потврдио је за "Дневни аваз" директор Управе Ибрахим Тирак.  

Иако је једно вријеме била сузбијена, појава незаконитог рада поново је попримила масовнији облик.  

Како сазнајемо, различит је профил радника нацрно, а међу њима је чак и један пензионисани генерал Армије РБиХ. Његово име нам директор Тирак јучер, ипак, није могао открити.

– Установили смо да имамо појаву раста броја радника нацрно код одређених занимања, прије свега у угоститељству и туризму. Управа ће послати спискове са 824 имена и то заводима за запошљавање, ПИО/МИО ФБиХ, министарствима за борачка питања и рада ФБиХ. На основу тих спискова, они требају утврдити у којем статусу су ове 824 особе. Тиме желимо утјецати на смањење нелегалног рада – рекао је Тирак, наводећи да се извјештај о овој појави бити послан и Влади ФБиХ.

Према ријечима Тирка, инспектори су утврдили да су од нелегалног рада корист имали и многи послодавци и њихови радници који су зарађивали нацрно, а имали привилегије по основу незапослености. Таква појава у ФБиХ, истакао је Тирак, мора се хитно зауставити.