Nezavisne novine: Više od polovine mladih u BiH je nezaposleno, što je gotovo četiri puta više od prosječne stope nezaposlenosti mladih u EU, pokazuju podaci Ureda rezidentnog koordinatora UN-a u BiH.

Iz ovog ureda upozoravaju da su mladi od 18 do 35 godina najbrojnija nezaposlena populacija u BiH. Radi prevazilaženja ovog problema, povodom Međunarodnog dana mladih, koji je obilježen jučer, tim UN-a u BiH najavio je realizaciju programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH. Program će s 5,9 miliona američkih dolara, posredstvom Fonda za ostvarivanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, finansirati Vlada Kraljevine Španije.

"Ukupno 58,5 odsto mladih u BiH je nezaposleno. U EU je u cjelini nezaposleno sedam odsto mladih, dok je ta stopa u BiH gotovo tri puta veća ili 21,5 odsto", kažu u Uredu rezidentnog koordinatora UN-a u BiH.

Objašnjavaju da obrazovni sistem mladima ne pruža adekvatnu pripremu, vještine neophodne za rad.

"Većina mladih završava stručne srednje škole i često se specijalizuju u strukama za koje postoji mala potražnja. Problem se odnosi i na neformalni sektor jer svaka peta zaposlena mlada osoba nema potpisan ugovor s poslodavcem", ističu u Uredu rezidentnog koordinatora UN-a u BiH i dodaju da će program zapošljavanja mladih u BiH biti realiziran u naredne tri godine, posredstvom pet agencija tima UN-a u BiH.

"Da bi realizacija programa počela neophodno je da ga odobri Vijeće ministara BiH. Program su prihvatile entitetske vlade. Novac nam je na raspolaganju, ali ne može biti operativan bez potpisa Vijeća ministara. Osim agencija UN-a u BiH u realizaciji programa učestvovat će i predstavnici bh. vlasti", kazali su u ovom uredu.

Adi Džamalija, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, smatra kako su nedostatak praktične nastave i neusklađenost potreba tržišta rada s brojem slobodnih mjesta na fakultetima problemi koji su uzrokovali veliki broj nezaposlenih mladih ljudi.

"Prije dva mjeseca dobio sam izvještaj s biroa Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Najveći broj nezaposlenih, njih oko 400, bili su pravnici. Potreba na tržištu rada za pravnicima i ekonomistima je minimalna, a fakulteti nikako da ograničene broj studenata", istakao je Džamalija.

Dodao je kako ni na jednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu nema praktične nastave, osim na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije.

I Komisija za koordinaciju pitanja mladih pri Vijeću ministara BiH u studiji koja je urađena prošle godine zaključila je kako su nezaposlenost i obrazovanje gorući problemi mladih u BiH.

Članovi ove komisije tokom istraživanja došli su do podatka da obrazovni sistem ne proizvodi dovoljno dobar kadar za potrebe tržišta rada, te da svega četvrtina upisanih studenata okonča studij.

Lučiano Kaluža, predsjednik Omladinskog savjeta RS, rekao je da ova organizacija traži od svih institucija efektniju borbu protiv "robovlasničkog ponašanja prema radnicima u preduzećima", posebno prema mladima, te punu uključenost mladih u procese donošenja odluka na svim, a prvenstveno lokalnim nivoima.

Među zahtjevima su i besplatno obrazovanje za sve mlade u RS i BiH, te besplatno zdravstveno osiguranje, kao i posebna kreditna linija s minimalnom kamatnom stopom za mlade.

"Tražimo od institucija BiH efektivniji angažman u ispunjavanju uslova za što skorije ukidanje viznog režima za mlade u RS i BiH, te da podržavaju projekte i ideje mladih i da ih finansiraju", poručio je Kaluža.

On je naveo da je kod većine mladih prisutan potpuno poremećen sistem vrijednosti, gdje se ne cijeni rad, marljivost, znanje, iskrenost i težnja ka socijalnoj ravnopravnosti, već se njeguje licemjerstvo, laž i "fenomen" brzog bogaćenja.

Dugoročni cilj Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske jeste da poboljša položaj mladih u Srpskoj i stvori bolje uslove za djelovanje omladinskog rada i aktivnosti, izjavio je Dragan Kuprešanin, načelnik Odjeljenja za omladinu u ovom ministarstvu.

"Raspisali smo konkurs za finansiranje projekata omladinskih organizacija i realizovali projekat 'Mladi u procesu EU integracija' s ciljem upoznavanja mladih u BiH s evropskim procesima i pomoći mladima u lokalnim zajednicama", rekao je Kuprešanin.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je predložilo Vladi izradu omladinske politike koja će biti realizovana od 2010. do 2015. godine, a nastavljeno je i održavanje besplatnog kursa engleskog jezika.