Независне новине: Више од половине младих у БиХ је незапослено, што је готово четири пута више од просјечне стопе незапослености младих у ЕУ, показују подаци Уреда резидентног координатора УН-а у БиХ.

Из овог уреда упозоравају да су млади од 18 до 35 година најбројнија незапослена популација у БиХ. Ради превазилажења овог проблема, поводом Међународног дана младих, који је обиљежен јучер, тим УН-а у БиХ најавио је реализацију програма запошљавања и задржавања младих у БиХ. Програм ће с 5,9 милиона америчких долара, посредством Фонда за остваривање Миленијумских развојних циљева, финансирати Влада Краљевине Шпаније.

"Укупно 58,5 одсто младих у БиХ је незапослено. У ЕУ је у цјелини незапослено седам одсто младих, док је та стопа у БиХ готово три пута већа или 21,5 одсто", кажу у Уреду резидентног координатора УН-а у БиХ.Објашњавају да образовни систем младима не пружа адекватну припрему, вјештине неопходне за рад.

"Већина младих завршава стручне средње школе и често се специјализују у струкама за које постоји мала потражња. Проблем се односи и на неформални сектор јер свака пета запослена млада особа нема потписан уговор с послодавцем", истичу у Уреду резидентног координатора УН-а у БиХ и додају да ће програм запошљавања младих у БиХ бити реализиран у наредне три године, посредством пет агенција тима УН-а у БиХ.

"Да би реализација програма почела неопходно је да га одобри Вијеће министара БиХ. Програм су прихватиле ентитетске владе. Новац нам је на располагању, али не може бити оперативан без потписа Вијећа министара. Осим агенција УН-а у БиХ у реализацији програма учествоват ће и представници бх. власти", казали су у овом уреду.

Ади Џамалија, предсједник Студентског парламента Универзитета у Сарајеву, сматра како су недостатак практичне наставе и неусклађеност потреба тржишта рада с бројем слободних мјеста на факултетима проблеми који су узроковали велики број незапослених младих људи.

"Прије два мјесеца добио сам извјештај с бироа Завода за запошљавање Кантона Сарајево. Највећи број незапослених, њих око 400, били су правници. Потреба на тржишту рада за правницима и економистима је минимална, а факултети никако да ограничене број студената", истакао је Џамалија.

Додао је како ни на једном факултету Универзитета у Сарајеву нема практичне наставе, осим на Факултету за саобраћај и комуникације.

И Комисија за координацију питања младих при Вијећу министара БиХ у студији која је урађена прошле године закључила је како су незапосленост и образовање горући проблеми младих у БиХ.Чланови ове комисије током истраживања дошли су до податка да образовни систем не производи довољно добар кадар за потребе тржишта рада, те да свега четвртина уписаних студената оконча студиј.

Лучиано Калужа, предсједник Омладинског савјета РС, рекао је да ова организација тражи од свих институција ефектнију борбу против "робовласничког понашања према радницима у предузећима", посебно према младима, те пуну укљученост младих у процесе доношења одлука на свим, а првенствено локалним нивоима.

Међу захтјевима су и бесплатно образовање за све младе у РС и БиХ, те бесплатно здравствено осигурање, као и посебна кредитна линија с минималном каматном стопом за младе.

"Тражимо од институција БиХ ефективнији ангажман у испуњавању услова за што скорије укидање визног режима за младе у РС и БиХ, те да подржавају пројекте и идеје младих и да их финансирају", поручио је Калужа.

Он је навео да је код већине младих присутан потпуно поремећен систем вриједности, гдје се не цијени рад, марљивост, знање, искреност и тежња ка социјалној равноправности, већ се његује лицемјерство, лаж и "феномен" брзог богаћења.

Дугорочни циљ Министарства за породицу, омладину и спорт Републике Српске јесте да побољша положај младих у Српској и створи боље услове за дјеловање омладинског рада и активности, изјавио је Драган Купрешанин, начелник Одјељења за омладину у овом министарству.

"Расписали смо конкурс за финансирање пројеката омладинских организација и реализовали пројекат 'Млади у процесу ЕУ интеграција' с циљем упознавања младих у БиХ с европским процесима и помоћи младима у локалним заједницама", рекао је Купрешанин.

Према његовим ријечима, Министарство је предложило Влади израду омладинске политике која ће бити реализована од 2010. до 2015. године, а настављено је и одржавање бесплатног курса енглеског језика.