Oslobođenje: Vlada Tuzlanskog kantona izradila je novi zakon o predškolskom odgoju na području TK-a, kojim je predviđeno da godinu dana prije polaska u osnovnu školu sva djeca moraju imati predavanja iz programa predškolskog obrazovanja.

Još uvijek nije utvrđen način kako će se to realizirati te se uskoro očekuje da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a pripremi upustvo za provedbu ove Vladine odluke.

Također, novim zakonom, o kojem će raspravljati i Skupština TK-a, utvrđena su i poboljšanja u predškolskom odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama.

– Novina je da se djeca s posebnim potrebama uključuju u predškolske ustanove, i to prema programima koji su prilagođeni njihovim individualnim potrebama – pojasnio je sekretar u Ministarstvu obrazovanja TK-a Hadže Kurtović.

Kurtović objašnjava: "Za svako dijete bio bi izrađen individualni program prilagođen njegovim mogućnostima i sposobnostima".

On je dodao da će Vlada TK-a sufinansirati dio troškova predškolskog odgoja za djecu bez roditeljskog staranja, s posebnim potrebama, nezaposlenih roditelja te vojnih i civilnih žrtava rata.