Dnevni avaz: Zbog uvođenja sistema fiskalizacije samo je u Banjoj Luci za manje od godinu zatvoreno čak 685 malih trgovačkih radnji, podaci su koji su nezvanično potvrđeni "Dnevnom avazu".

Prema informacijama iz Saveza sindikata RS, u prva četiri mjeseca ove godine u manjem bh. entitetu bez posla je ostalo oko 16.000 radnika, od čega je 1.431 otpušten zbog prestanka poslovanja njihovih firmi.

Ova brojka, prema analizama Sindikata, odnosi se isključivo na male prodavnice i ugostiteljske objekte koji su prestali raditi jer se nisu mogli uklopiti u proces fiskalizacije. Tu tvrdnju potvrđuje i činjenica da je početkom prošle godine u Banjoj Luci postojalo 1.035 trgovačkih radnji, dok ih je danas svega 350.

Strašni interesi vlasti

Fiskalnu kasu, čija je najniža cijena u RS bila oko 750 KM, morali bi imati svi objekti u kojima se prihodi ostvaruju u gotovini. Stručnjaci napominju i da se u RS težilo prodati što više kasa. – Tu imamo strašne interese, jer se uslugama nabavke kasa i troškova održavanja bave preduzeća iza kojih stoji čitava sprega vlasti. Tek možemo očekivati prave posljedice situacije u kojoj je u RS izdvojeno od 70 do 100 miliona KM za kase stare oko 20 godina, a malim privrednicima nanesena je nesaglediva šteta – upozorava Miljević.

Prema mišljenju ekonomskog stručnjaka Damira Miljevića, najveća šteta nanesena je malim privrednicima.

– Na području BiH, konkretno RS, sistem je uveden i na mjestima gdje za fiskalnu kasu nema apsolutno nikakve opravdanosti.

Tako, osim u piljarnicama, kase imamo čak i u nevladinim organizacijama – kaže Miljević.

Sistem fiskalizacije trebao bi zaživjeti iduće godine i u FBiH. Kako objašnjava Filip Ujević, savjetnik federalnog ministra finansija i predsjednik Radne grupe koja je uradila Prednacrt zakona o fiskalnim sistemima FBiH, po uspostavljanju sistema i u ovom entitetu može se očekivati zatvaranje određenog broja trgovina.

– To je rizik koji je ugrađen u sve pozitivne efekte fiskalizacije. Što se tiče RS, vjerovatno se radi o poduzetnicima koji su "nezaokruženi" u svom biznisu. Nije to slučaj samo sa RS, svuda se prilikom uvođenja reda vrši selekcija onih koji rade u neredu. Onaj ko nije osposobljen  da normalno funkcionira, sigurno će zatvoriti radnju. To jeste negativan efekt, ali ne i velika opasnost, čak ni kratkoročna – navodi Ujević.

On napominje da su pozitivni efekti fiskalizacije mnogo veći i da će se dogoditi čak i to da se neke trgovinske radnje koje su trenutno zatvorene ponovo mogu uključiti u biznis.