Dnevni list: Vlada Republike Srpske ja na svojoj zadnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o elektronskom poslovanju.

Ovom odlukom kao i donošenjem Zakona o elektronskom dokumentu Vlada je počela sa stvaranjem uvjeta nužnih za uspješno funkcioniranje i razvoj informacijskog društva.

Srđan Rajčević, direktor Agencije za informatičko društvo RS-a, kazao je da uključivanje BiH u Europsku uniju traži uređen pravni sustav u kojem se područje elektronskog poslovanja, zajedno s pravnom valjanosti elektronskog dokumenta, postavlja kao osnova za donošenje Zakona o elektronskom poslovanju.

Kazao je da elektronsko poslovanje bazirano na informacijsko komunikacijskoj tehnologiji stvara nove oblike djelovanja, uz pružanje novih proizvoda i usluga, kao i novih oblika djelovanja partnera u poslovnim i drugim odnosima na osnovu upotrebe i razmjene elektronskih dokumenta.

Ovo je u skladu s odlukom Vijeća ministara BiH koje je krajem siječnja ove godine usvojilo odluku o osnovama upotrebe elektroničkog potpisa i pružanja usluga ovjeravanja. Ovim je omogućena primjena Zakona o elektronskom potpisu, odnosno regulirana cjelokupna materija podzakonskih propisa kojim je za cilj razvoj e-vlade i elektronskog poslovanja u BiH. Ovim se detaljno regulira pružanje usluga u vezi s elektronskim potpisom i ovjeravanjem, kao i rad nadzornog tijela.