Dnevni list: Zastupnički dom državnog Parlamenta postigao je konsenzus oko principa prvog amandmana na Ustav BiH, kojim se definira status Distrikta Brčko kao zajedničkog vlasništva entiteta, te mu se omogućuje pristup Ustavnom sudu BiH.

Amandman su podržale sve stranke i zastupnici pozicije i oporbe. Sada će uslijediti razdoblje od 15 dana u kojemu će biti održane javne rasprave u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci i Brčkom.

Podrška oporbe

U tom razdoblju će zastupnici predlagati amandmane na ovaj amandman, a nakon toga će se Zastupnički dom izjasniti o konačnoj verziji. Pored očekivane podrške SDA, SNSD-a i  

HDZ-a BiH, čiji su predsjednici sudionici Prudskog procesa, amandman su podržali SBiH, SDP, HDZ 1990., SDS, kao i ostale manje stranke i neovisni zastupnici.  

Međutim, dio njih je kazao da će uložiti amandmane na ovaj amandman, te da će njihovim prihvaćanjem uvjetovati svoju podršku u drugom čitanju.

Član SBiH Beriz Belkić istaknuo da se njegova stranka ne može pomiriti sa činjenicom da se ovim tekstom prvi put u ustav uvodi etnički princip prilikom obraćanja Ustavnom sudu. Naime, za obraćanje ovom sudu potreban je pristanak polovine zastupnika u Skupštini Brčkog, ali da od toga bude najmanje po jedna petina kluba Srba, Bošnjaka i Hrvata. “Sredstva zaštite mogu postati sredstva blokade”, kazao je Belkić. Međutim, Šefik Džaferović iz SDA kazao je da pored Skupštine Brčkog, apelaciju Ustavnom sudu mogu podnijeti i državne institucije i pojedinci, kao što su Predsjedništvo, predsjedavajući Vijeća ministara i njegovi zamjenici i tako dalje, tako da do blokade ne može doći.  

Povrat suvereniteta

Naglasio je da je važno da nema etničkog odlučivanja u Ustavnom sudu, te da tako mora i ostati. Čelnik oporbe Zlato Lagumdžija dao je izrazito pozitivno mišljenje o ovom tekstu, tako da je zamjenik predsjedavajućeg Niko Lozančić kazao da je u jednom trenutku pomislio da je ovo SDP-ov prijedlog. Milorad Živković iz SNSD-a kazao da je se usvajanjem ovog amandmana ukida međunarodna supervizija Brčkog, te da time BiH ponovno dobiva suverenitet nad jednim dijelom svojeg teritorija.