U prostorijama Ureda koordinatora za reformu javne uprave u periodu od 19.02. do 20.02 2009. godine, održana je radionica о temi „Vođenje intervjua i upotreba okvira sposobnosti u procesu selekcije“,  koju su vodili predavači iz Nacionalne škole za upravu Velike Britanije.

Učesnici radionice bili su državni službenici sa federalnog nivoa i   nivoa institucija BiH koji su uključeni u projekat „Unaprijeđenje procesa regrutovanja i odabira kadrova“,  koji se realizuje u reformskoj oblasti upravljanje ljudskim potencijalima.

Tokom prvog dana učesnici su upoznati sa tri ključne oblasti koje se tiču profesionalne selekcije i regrutovanja uopće:

1.    razvoj okvira sposobnosti i njegova upotreba (sposobnosti i opis posla, sposobnosti i selekcija)

2.    razvoj kriterija selekcije (procjena aplikacionog obrasca i motivacionog pisma)

3.    principi dobre prakse u procesu vođenja intervjua (valjanost selekcije, organizacija i upravljanje, popratni dokumenti, tehnike ispitivanja, procjena).

Drugog dana su učesnici imali priliku da kroz praktičnu vježbu intervjuiranja  primijene znanja i vještine koje su im prezentirane, nakon čega je uslijedila grupna diskusija o važnosti upotrebe okvira sposobnosti pri vođenju intervjua.

Radionica je zaključena sumiranjem rezultata i utisaka proizašlih iz praktične vježbe, uz povratne informacije i konkretne prijedloge predavača o važnosti upotrebe okvira sposobnosti u procesu selekcije kandidata.