Dnevni avaz: Odluku o korištenju slobodnih deviznih rezervi Centralne banke BiH može donijeti jedino Predsjedništvo BiH, i to vodeći računa da bude zadržana monetarna stabilnost te usvojene potrebne zakonske izmjene, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Kemal Kozarić, guverner CBBiH.  

On je ovako komentirao jučerašnju najavu entitetskog premijera Milorada Dodika da će njegova vlada pokrenuti inicijativu da "određena sredstva rezervi budu iskorištena za podršku privredi".  

Dodik je jučer najavio da će Vlada RS pokrenuti aktivnosti da se resursi koje CBBiH drži u inozemnim bankama prebace u BiH i koriste za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

Kozarić kaže kako ne isključuje mogućnost da budu usvojene dodatne mjere, ali dodaje da je za to potreban konsenzus vlasti te izmjene propisa.  

– Imamo nekih 560 miliona KM slobodnih rezervi iznad obaveznog iznosa koji nam čuva monetarnu stabilnost. Dio tih sredstava mogli bismo upotrijebiti u svrhu podrške privredi, ali ne sve, recimo 60-70 posto. Morali bismo napraviti pažljive analize i procjene koliko sredstava iskoristiti ako se to zakonom omogući – pojašnjava Kozarić.

Prema njegovim riječima, to bi bilo prvo opuštanje čvrste politike Valutnog odbora u BiH, koja je sada jedna od najčvršćih u Evropi, a koja je konvertibilnu marku održala stabilnom.

– Postoji prostor da se Centralnoj banci da funkcija "posljednjeg utočišta" u kojem bi komercijalnim bankama bilo omogućeno da se, ako im bude ugrožena likvidnost, obrate CBBiH. Mogla bi se izmjenama zakona dati mogućnost, kao u drugim državama, da Centralna banka iz tih sredstava kreditira komercijalne banke, što bi pozitivno utjecalo i na kamatne stope – naglašava naš sugovornik.

No, guverner upozorava da postojeće slobodne rezerve nisu "došle same od sebe", već su rezultat kvalitetnog rada i odluka Valutnog odbora i Centralne banke, zbog čega sada i postoje sredstva kojima bi se eventualno moglo raspolagati.

– Ako ta sredstva budu aktivirana, onda ona moraju biti iskorištena u interesu svih građana BiH, u razvoj, a ne u potrošnju, niti u korist samo nekih stranaka ili pojedinaca – naglašava Kozarić.