Dnevni avaz: Državni premijer Nikola Špirić vjeruje da će Parlament BiH usvojiti Aneks amandman na Ustav BiH kojim se regulira status Brčko Distrikta, utvrđen većinom glasova na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministra. Za amandman nisu glasali samo ministri iz SBiH, ne zato što su protiv, "već zato što nisu imali dovoljno vremena da se upoznaju sa sadržanom".

– Ovaj amandman je materija o kojoj se dugo raspravljalo i vezan ja za kompromis trojice lidera. Radi se o odluci koja je neophodan preduvjet za okončanje jurisdikcije Arbitražnog tribunala za spor o međuentitetskoj liniji razgraničenja u oblasti Brčkog, u skladu s procedurom predviđenom konačnom arbitražnom odlukom – pojasnio je Špirić.

Primjedbe OHR-a

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o formiranju interresorne  komisije za popis državne  imovine. Špirić je rekao da je predložio sastav komisije i način na koji će ona raditi, ali je iz OHR-a bilo primjedbi. Zbog toga, kazao je "nije želio donijeti bilo kakvu odluku koja može zakomplicirati stvari".

Cilj amandmana je osigurati Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Ministri nisu usvojili informaciju ministra sigurnosti Tarika Sadovića za dostavljanje podataka zaposlenih u ovom ministarstvu o njihovom posjedovanju dvojnog ili višestrukog državljanstva. Zaključeno je da se od Agencije za zaštitu ličnih podataka zatraži mišljenje o zakonitosti ovog zahtjeva, te da Sadović stavi van snage zahtjev upućen državnim službenicima i zaposlenima u Ministarstvu.