Dnevni avaz: Zamjenik premijera i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda nakon sastanka sa čelnim ljudima Zavoda PIO, koje je predvodio direktor Adem Borić, izjavio je za "Dnevni avaz" da je ova institucija pred slomom!

"Ovo što se dešava s mirovinskim sistemom vodi njegovom potpunom kolapsu. Pa, je li normalno da učenici budu u penziji, a njihove učiteljice nemaju uvezan radni staž? Ako se nastave neki započeti papirnati projekti navodnog uvezivanja staža, penzije će se morati smanjiti" upozorio je Bevanda.

Na pitanje šta je konkretno problem, on je istakao da se nikako ne zaustavlja penzionisanje osoba pod izuzetno povoljnim uvjetima, ali i da je dodatni problem najava o uvezivanju staža za 48.000 osoba, što nije konačan broj, a što se vrši "posredstvom nekih komisija koje to navodno riješe za tri dana rada".

"Staž se uvezuje svakom dužniku čim uplati jednu ratu, bez obzira na to što ostaje dužan još milione KM. Ko garantira da će druga rata duga ikada biti uplaćena? Dobio sam odgovor da su garancije za takve poteze u hipotekama nad imovinom firmi, pa kao da je Zavod PIO firma za nekretnine! Mora se insistirati uplata dugova u novcu, a neka tu imovinu firme daju bankama kao hipoteku za dobivanje kredita, ako ona uopće vrijedi. Strah me da ćemo uvođenjem na hiljade novih penzionera, ovakvim modelom, sistem potpuno uništiti. Novca neće biti, već će penzioneri dobiti niz nekih sumnjivih zemljišta, srušenih zgrada i slično", naglasio je Bevanda.