Vlada FBiH do kraja ovog mjeseca će, posredstvom Službe za zajedničke poslove, objaviti tender za adaptaciju prostora u sarajevskoj "Elektroprivredi BiH", koji bi od naredne godine trebali biti sjedište izvršne vlasti većeg bh. entiteta.

– Svi projekti su spremni i radovi će se obavljati po fazama. Nakon niza konsultacija te analize zakonskih propisa, usaglašeno je da će radove finansirati "Elektroprivreda", koja će nam potom, u prvoj fazi, dati te prostore u zakup po povoljnoj cijeni. Nakon toga, Vlada FBiH će poduzeti korake kako bi poslovni prostori postali i njeno vlasništvo – izjavio je za "Dnevni avaz" direktor Službe Haris Ihtijarević, prenosi portal e-kapija.

On naglašava da je krajnji cilj Vlade gradnja potpuno novog objekta pored sjedišta EPBiH, na prostoru gdje već postoje temelji i koji bi, kao lokacija, bio idealan za konačno rješenje višegodišnjeg problema smještaja federalne administracije.

– Samo u Sarajevu mjesečno imamo oko 70.000 KM troškova za smještaj Vlade FBiH, odnosno svih ministarstava, tako da je konačno vrijeme da se načine uštede u ovom sektoru – ističe Ihtijarević.

Zbog toga je izmijenjen i Zakon o privatizaciji preduzeća, kako bi se Vladi omogućilo da izuzme dio imovine većinski državne firme za svoje potrebe.

Ako sadašnji plan bude i realiziran, nakon što se Vlada FBiH zaista preseli u zgradu EPBiH, Skupština dioničara te kompanije trebala bi donijeti posebnu odluku o ovom dijelu imovine, da bi uz tzv. fer naknadu postala i zvanično vlasništvo FBiH. U pitanju je oko šest hiljada metara kavadratnih prostora.