Влада ФБиХ до краја овог мјесеца ће, посредством Службе за заједничке послове, објавити тендер за адаптацију простора у сарајевској "Електропривреди БиХ", који би од наредне године требали бити сједиште извршне власти већег бх. ентитета.

– Сви пројекти су спремни и радови ће се обављати по фазама. Након низа консултација те анализе законских прописа, усаглашено је да ће радове финансирати "Електропривреда", која ће нам потом, у првој фази, дати те просторе у закуп по повољној цијени. Након тога, Влада ФБиХ ће подузети кораке како би пословни простори постали и њено власништво – изјавио је за "Дневни аваз" директор Службе Харис Ихтијаревић, преноси портал е-капија.

Он наглашава да је крајњи циљ Владе градња потпуно новог објекта поред сједишта ЕПБиХ, на простору гдје већ постоје темељи и који би, као локација, био идеалан за коначно рјешење вишегодишњег проблема смјештаја федералне администрације.

– Само у Сарајеву мјесечно имамо око 70.000 КМ трошкова за смјештај Владе ФБиХ, односно свих министарстава, тако да је коначно вријеме да се начине уштеде у овом сектору – истиче Ихтијаревић.

Због тога је измијењен и Закон о приватизацији предузећа, како би се Влади омогућило да изузме дио имовине већински државне фирме за своје потребе. Ако садашњи план буде и реализиран, након што се Влада ФБиХ заиста пресели у зграду ЕПБиХ, Скупштина дионичара те компаније требала би донијети посебну одлуку о овом дијелу имовине, да би уз тзв. фер накнаду постала и званично власништво ФБиХ. У питању је око шест хиљада метара кавадратних простора.