Nezavisne novine: Kršenje procedura javnih nabavki najčešći je propust u finansijskom poslovanju institucija i agencija BiH u 2007. godini koji su utvrdili Kancelarija za reviziju institucija BiH, te komisije za finansije i budžet Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Milenko Šego, glavni revizor BiH, obraćajući se delegatima rekao je da je Kancelarija za reviziju utvrdila da je u poslovanju 46 institucija BiH u 2007. godini utvrđeno postojanje jedne ili više nepravilnosti, zbog čega je Kancelarija donijela oko 200 preporuka za njihovo otklanjanje.

On je precizirao da su u 35 institucija, od 46 koje su dobile mišljenje sa kvalifikacijom, odnosno u čijem je poslovanju bilo nedostataka, utvrđeni propusti u vezi sa javnim nabavkama.

Ukupne javne nabavke u institucijama BiH u 2007. godini iznosile su oko 70 miliona KM, a nabavke sa propustima, prema izvještaju revizije, čine više od 51 milion KM.

Delegat Dušanka Majkić, koja je predstavila izvještaj Komisije za finansije i budžet Doma naroda o nalazima revizije, upozorila je da je svega 11 institucija koje su obuhvaćene revizijom, odnosno 20 odsto, dobilo pozitivan izvještaj, a riječ je o institucijama sa malim budžetima.

Ona je istakla da su problemi u finansijskom poslovanju registrovani kod velikih budžetskih korisnika, poput Ministarstva odbrane, koje je u 2007. godini imalo budžet od 285 miliona KM, pa greške u poslovanju tog ministarstva mogu da koštaju milione KM.