Oslobođenje: Supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorian pozvao je na formiranje koncentracione vlade u Brčkom, nakon što je na konstitutivnoj sjednici  Skupštine distrikta ponovo odloženo glasanje o izboru predsjednika Skupštine, njegovog zamjenika i gradonačelnika Brčkog. Supervizor je uputio poziv nakon što je obaviješten da su svi poslanici potpisali deklaraciju kojom se izražava podrška odlukama Arbitražnog tribunala za Brčko i u kojoj se poziva Parlament BiH da usvoji dodatke na Ustav neophodne kako bi se okončala supervizija.

„Vjerujem da su potpisivanjem ove deklaracije sada otklonjene dileme koje su neke stranke možda sprečavale u formiranju legitimne vlade“, izjavio je Gregorian.

Razgovori o različitim vladajućim koalicijama koji su se vodili od 5. oktobra 2008. godine nisu odveli nikuda.

„Stoga, pozivam sve stranke da se intenzivno angažiraju na formiranju koncentracione vlade, koja će biti u stanju izaći nakraj s brojnim izazovima koji očekuju distrikt“, rekao je on nakon sastanka s nosiocima lista ključnih stranaka u Skupštini. “Nema vremena za gubljenje“, naglasio je Gregorian.

Supervizor je podsjetio sve stranke da bi bilo najbolje da Skupština imenuje nove, po mogućnosti mlađe ljude na izvršne pozicije u vladi, ljude koji su pokazali stručnost u područjima rada za koja bi bili predloženi za imenovanje. Povodom posljednje sjednice on je iznio kritike u pogledu neopravdanog odlaska nekoliko poslanika i privremenog predsjedavajućeg, poteza kojim se iskazuje nepoštovanje prema kolegama poslanicima i koji je u suprotnosti s kodeksom ponašanja Skupštine distrikta“, saopćio je Ured visokog predstavnika u BiH.