Dnevni list: Nova zgrada federalne Vlade u Mostaru radit će se prema projektu jednog od najpoznatijih bh. arhitekata Amira Pašića. Projekt ovog mostarskog arhitekta, iako još nije istekao žalbeni rok od petnaest dana, viđen je kao jedino i najbolje rješenje za novu zgradu.

Projekt je, doznajemo, izabran prvenstveno jer u sebi pomiruje staro i novo, obnavlja dijelove austrougarskih objekata na toj lokaciji, a ujedno sa sobom nosi nove dijelove urađene u staklu, koji imaju za cilj da objekt stope s mostarskim nebom. Zgrada u potpunosti poštuje povijesne vrijednosti objekta na danoj lokaciji koji su podignuti u vrijeme austrougarske okupacije – zgrade željezničke uprave i hotela Wreg.

Na vrhu zgrade heliodrom

Prema informacijama kojima raspolažemo, novi objekt rasprostirat će se na oko 18.000 metara četvornih i bit će, prema zahtjevu Grada Mostara, iste visine kao i hotel Ero, koji se nalazi u neposrednoj blizini, imat će dvije etaže podzemnih garaža, prizemlje i šest katova. U zgradi, u kojoj će biti za početak smješteno pet federalnih ministarstava, naći će se svi potrebni sadržaji, te će ovo biti jedina od najsuvremenijih državnih institucija u BiH. Projektirani objekt će imati 10.000 metara četvornih korisne površine za radne prostore u nadzemnom dijelu objekta, za 650 zaposlenika.

Suteren je u dvije razine za pomoćne sadržaje i podzemnu garažu, a na krovu zgrade će se naći heliodrom.

Svi popratni sadržaji

Prema projektu, svako ministarstvo će u zgradi imati ured ministra, s tehničkim tajnikom, uredom šefa ureda i dvoranu za sastanke sa 20 sjedećih mjesta. Svaka uprava ima ured direktora, ured tehničkog tajnika i dvoranu sa 10 sjedećih mjesta, na svakoj etaži ima kafeterija i svi nužni pomoćni sadržaji za ovakve tipove zgrada.

U prizemlju zgrade pored ureda za osoblje bit će smještena dvorana za konferencije sa 100 sjedećih mjesta, velika dvorana za medije, banka, restoran, kafić, trgovina i mnogi drugi sadržaji. Zgrada, koja će federaciju koštati desetke milijuna maraka, u idućoj godini najvjerojatnije neće biti izgrađena, no plan za uklapanje u okoliš, koji odiše austrougarskim duhom, prema mnogima pravi je pogodak za urbanistički razvoj Mostara.