Дневни лист: Нова зграда федералне Владе у Мостару радит ће се према пројекту једног од најпознатијих бх. архитеката Амира Пашића.

Пројект овог мостарског архитекта, иако још није истекао жалбени рок од петнаест дана, виђен је као једино и најбоље рјешење за нову зграду. Пројект је, дознајемо, изабран првенствено јер у себи помирује старо и ново, обнавља дијелове аустроугарских објеката на тој локацији, а уједно са собом носи нове дијелове урађене у стаклу, који имају за циљ да објект стопе с мостарским небом. Зграда у потпуности поштује повијесне вриједности објекта на даној локацији који су подигнути у вријеме аустроугарске окупације – зграде жељезничке управе и хотела Wрег.

На врху зграде хелиодром

Према информацијама којима располажемо, нови објект распростират ће се на око 18.000 метара четворних и бит ће, према захтјеву Града Мостара, исте висине као и хотел Еро, који се налази у непосредној близини, имат ће двије етаже подземних гаража, приземље и шест катова. У згради, у којој ће бити за почетак смјештено пет федералних министарстава, наћи ће се сви потребни садржаји, те ће ово бити једина од најсувременијих државних институција у БиХ. Пројектирани објект ће имати 10.000 метара четворних корисне површине за радне просторе у надземном дијелу објекта, за 650 запосленика.Сутерен је у двије разине за помоћне садржаје и подземну гаражу, а на крову зграде ће се наћи хелиодром.

Сви попратни садржаји

Према пројекту, свако министарство ће у згради имати уред министра, с техничким тајником, уредом шефа уреда и дворану за састанке са 20 сједећих мјеста. Свака управа има уред директора, уред техничког тајника и дворану са 10 сједећих мјеста, на свакој етажи има кафетерија и сви нужни помоћни садржаји за овакве типове зграда.У приземљу зграде поред уреда за особље бит ће смјештена дворана за конференције са 100 сједећих мјеста, велика дворана за медије, банка, ресторан, кафић, трговина и многи други садржаји. Зграда, која ће федерацију коштати десетке милијуна марака, у идућој години највјеројатније неће бити изграђена, но план за уклапање у околиш, који одише аустроугарским духом, према многима прави је погодак за урбанистички развој Мостара.