Nezavisne novine: Kompletan postupak javnih nabavki, od objavljivanja tendera do završetka postupka, traje od četiri do šest mjeseci, što javna preduzeća dovodi u diskriminatorski položaj, a gubitke trpe ne samo te firme, nego i cijelo društvo, tvrdi Almir Bećarević, direktor "BH gasa".

"Na taj problem smo dosta ukazivali, ali izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, nažalost, nisu prošle i zato se i dalje susrećemo s istim starim problemima s kojima se privatne kompanije ne moraju susretati", tvrdi on.

I Natalija Popadić, saradnik za informisanje "Puteva RS", kazala je da se to preduzeće susreće s velikim problemima u postupku javnih nabavki i tvrdi da je zakon predvidio veoma komplikovanu i često vremenski veoma dugu proceduru. I njih muče žalbe i rokovi.

"Stranke koje nakon otvaranja prispjelih ponuda nisu zadovoljne rezultatom imaju pravu na žalbu, a žalba blokira provođenje javne nabavke, što često veoma dugo traje. Ovo se odnosi na javna preduzeća u postupku javnih nabavki, a kojih su pošteđena privatna preduzeća koja direktno ugovaraju posao", rekla je Popadićeva.

Ona je podsjetila da je u toku priprema izrade izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, te da su "Putevi RS" uputili prijedlog.

"Ako budu usvojene i uvrštene, one će znatno olakšati trenutnu veoma komplikovanu proceduru javnih nabavki", navodi ona.

Bećarević kaže da je nedopustivo da su rokovi rješavanja jedne žalbe 45 dana, što je čak duže nego i na sudovima.

"Posebno problematično je za firme u informacionim tehnologijama, gdje se oprema mijenja jako često i često moraju ići u proceduru nabavki. To je potpuno neprihvatljivo", navodi on.

U Agenciji za javne nabavke BiH kažu da procedura javnih nabavki nije komplikovana, te da je ona za sve zemlje EU iste.

U Agenciji dalje ističu da su uočili probleme u postupcima i to da svi ugovorni organi ne pripremaju na vrijeme javne nabavke, kasne sa procedurama, traže neutemeljena izuzeća i ustupke bez objave obavještenja.

"Takođe, Agencija je uočila da je tržište u BiH nedovoljno razvijeno, te da na takvom tržištu ugovorni organi postavljaju često preoštre kvalifikacijske uslove koji ograničavaju konkurenciju na tržištu", kazala je Đinita Fočo, direktor Agencije.

Ona je uvjerena da je potrebno dalje motivisati privredne subjekte da učestvuju u javnim nabavkama, te edukovati ugovorne organe u pogledu postavljanja kvalifikacionih uslova.