Dnevni avaz: Viski predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas) predali su jučer predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću novu strategiju EU prema BiH.
– Vijeće ministara BiH bit će posvećeno ispunjavanju uslova za pridruživanje EU. Strategija je i svojevrsni poziv bh. vlastima da obnove napore u provođenju neophodnih reformi – kazao je Špirić.

Lajčak ja kazao da strategija govori i o jačanju budućeg specijalnog predstavnika EU u BiH u odnosu na standard. On je dodao da je na sastanku ministara vanjskih poslova i ministara odbrane EU dogovoreno i da EUFOR ostane u BiH do političke odluke  o budućoj tranziciji.

– EU će se aktivnije uključiti  u proces ustavnih promjena i dati svoje prijedloge u vezi s tim pitanjem. EU pozdravlja dogovor trojice lidera koji je postignut prije nekoliko dana i očekuje realizaciju tog dogovora – kazao je Lajčak.

S tim u vezi, najavio je predsjedavajući Špirić, 13. novembra bit će održana tematska sjednica Vijeća ministara na kojoj će biti razgovarano o budžetu, državnoj imovini i popisu stanovništva.