Дневни аваз: Виски представник у БиХ Мирослав Лајчак и шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас (Коуркоулас) предали су јучер предсједавајућем Вијећа министара БиХ Николи Шпирићу нову стратегију ЕУ према БиХ.

– Вијеће министара БиХ бит ће посвећено испуњавању услова за придруживање ЕУ. Стратегија је и својеврсни позив бх. властима да обнове напоре у провођењу неопходних реформи – казао је Шпирић.

Лајчак ја казао да стратегија говори и о јачању будућег специјалног представника ЕУ у БиХ у односу на стандард. Он је додао да је на састанку министара вањских послова и министара одбране ЕУ договорено и да ЕУФОР остане у БиХ до политичке одлуке  о будућој транзицији.

– ЕУ ће се активније укључити  у процес уставних промјена и дати своје приједлоге у вези с тим питањем. ЕУ поздравља договор тројице лидера који је постигнут прије неколико дана и очекује реализацију тог договора – казао је Лајчак.

С тим у вези, најавио је предсједавајући Шпирић, 13. новембра бит ће одржана тематска сједница Вијећа министара на којој ће бити разговарано о буџету, државној имовини и попису становништва.