Nezavisne novine: Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH neće podržati ukidanje PDV-a na donacije, iako je to zahtjev Evropske komisije za deblokadu korištenja oko 50 miliona eura pretpristupne pomoći BiH.

"Praksa u EU je da se vraća porez na dodatnu vrijednost na donacije, što smo i mi prihvatili kao rješenje koje je ugrađeno u zakon o porezu na dodatnu vrijednost. Ukidanje PDV-a bi bilo suprotno evropskim principima i ne znam zašto to EK traži", kaže Miodrag Kudić, član UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tvrdi da bi oslobađanje donacije od obaveze plaćanja PDV-a dovelo do zloupotreba.

Evropska komisija zaustavila je tenderske procedure za projekte koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći (IPA) za 2007. godinu. Blokirana je realizacija skoro 50 miliona eura koliko za 2007. godinu iznosi bespovratna pomoć Evropske unije našoj zemlji. Evropska komisija je nezadovoljna povratom PDV-a i sad traži oslobađanje donacija od obaveze plaćanja ovog poreza.

"Ako postoje problemi s povratom PDV-a, onda treba da ih riješi Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi povrat PDV-a kasnio", ističe Kudić.

Parlament BiH ne može uopće utjecati na ovaj stav UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Svjesni smo težine problema, ali zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja UO Uprave za indirektno oporezivanje postavljen je iznad Parlamenta. Za svaku promjenu zakona moramo tražiti njihovu saglasnost", objašnjava Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.