Oslobođenje: Ako tim koji je formiralo Vijeće ministara BiH ne ispuni zahtjeve Reprezentativnog sindikata institucija BiH, 3. novembra će početi štrajk zaposlenih u državnim institucijama u kojem će učestvovati pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), Ministarstva odbrane BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Pravobranilaštva BiH, Agencije za deminiranje BiH (MAK) i Agencije CIPS, saznaje Oslobođenje.

Pregovarački tim

Nakon što je Sindikat izrazio nezadovoljstvo tretmanom plata u državnim institucijama, Vijeće ministara BiH je jučer formiralo tim ministara, koji će obaviti razgovore sa predstavnicima državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH s ciljem izrade podzakonskih akata, na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Tim u čijem sastavu su ministar sigurnosti Tarik Sadović, ministar pravde Bariša Čolak i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić, podnijeće izvještaj Vijeću ministara u roku od 15 dana. U jučerašnjoj izjavi za Oslobođenje Vrankić je samo kazao da će pregovori početi vrlo brzo. Sindikalci, pak, tvrde da je Zakon o platama usvojen na štetu zaposlenih, te da nije ispoštovana pravičnost u raspodjeli plata. Oni smatraju da plate zaposlenih u institucijama BiH nisu pravično usaglašene s platama na ostalim nivoima vlasti u BiH, te da su one manje u odnosu na niže nivoe. Predsjednik Reprezentativnog sindikata institucija BiH Neđo Đurđić kaže da još nije dobio obavijest o formiranju tima. Po njemu, moguća su tri scenarija:

“Ako pregovori ne počnu ili ako se u pregovorima ne dogovorimo, bit će štrajka. Ako nađemo kompromis, nećemo štrajkovati.“

U nadležnosti Reprezentativnog sindikata nalazi se 60 institucija BiH, osim Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje.

Neće svi u štrajk

“Nismo pokrenuli na štrajk svih 60 institucija jer smo htjeli da zaštitimo građane i institucije BiH od njegovih posljedica“, tvrdi Đurđić. On je rekao da će, ukoliko dođe do štrajka, pritisak na poslodavce biti selektivan. “Predložili smo da štrajkuje šest institucija sa 12.000 zaposlenih. Naravno, svih 12.000 neće učestvovati u štrajku. Dijelovi vojske i policije ne mogu štrajkovati, ali će ih naš sindikat zastupati“, kaže Đurđić.