Ослобођење: Ако тим који је формирало Вијеће министара БиХ не испуни захтјеве Репрезентативног синдиката институција БиХ, 3. новембра ће почети штрајк запослених у државним институцијама у којем ће учествовати припадници Агенције за истрагу и заштиту БиХ (СИПА), Министарства одбране БиХ, Агенције за рад и запошљавање БиХ, Правобранилаштва БиХ, Агенције за деминирање БиХ (МАК) и Агенције ЦИПС, сазнаје Ослобођење.

Преговарачки тим

Након што је Синдикат изразио незадовољство третманом плата у државним институцијама, Вијеће министара БиХ је јучер формирало тим министара, који ће обавити разговоре са представницима државних и полицијских службеника и запосленика у институцијама БиХ, судској власти и јавним установама БиХ с циљем израде подзаконских аката, на основу Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Тим у чијем саставу су министар сигурности Тарик Садовић, министар правде Бариша Чолак и министар финансија и трезора Драган Вранкић, поднијеће извјештај Вијећу министара у року од 15 дана.

У јучерашњој изјави за Ослобођење Вранкић је само казао да ће преговори почети врло брзо. Синдикалци, пак, тврде да је Закон о платама усвојен на штету запослених, те да није испоштована правичност у расподјели плата. Они сматрају да плате запослених у институцијама БиХ нису правично усаглашене с платама на осталим нивоима власти у БиХ, те да су оне мање у односу на ниже нивое. Предсједник Репрезентативног синдиката институција БиХ Неђо Ђурђић каже да још није добио обавијест о формирању тима. По њему, могућа су три сценарија:

“Ако преговори не почну или ако се у преговорима не договоримо, бит ће штрајка. Ако нађемо компромис, нећемо штрајковати.“

У надлежности Репрезентативног синдиката налази се 60 институција БиХ, осим Граничне полиције БиХ и Управе за индиректно опорезивање.

Неће сви у штрајк

“Нисмо покренули на штрајк свих 60 институција јер смо хтјели да заштитимо грађане и институције БиХ од његових посљедица“, тврди Ђурђић. Он је рекао да ће, уколико дође до штрајка, притисак на послодавце бити селективан.

“Предложили смо да штрајкује шест институција са 12.000 запослених. Наравно, свих 12.000 неће учествовати у штрајку. Дијелови војске и полиције не могу штрајковати, али ће их наш синдикат заступати“, каже Ђурђић.