Dnevni avaz: Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) izdao je jučer nalog kojim se novčano kažnjavaju članovi Vlade Distrikta u iznosu od jedne mjesečne plaće zato što nisu usvojila nacrt budžeta u roku koji je propisan Statutom Distrikta. Vlada je tek jučer usvojila prijedlog budžeta u iznosu većem od 213 miliona maraka.

Skupštini je naložio da nastavi postupak usvajanja budžata i predložio rok za to do 31. decembra.

Supervizor je iznenađen i razočaran činjenicom da Vlada, uprkos svojim obećanjima i konsultacijama koje je imala s Uredom supervizora od januara ove godine, nije izvršila jedan od svojih osnovnih zadataka – kaže se, između ostalog, u nalogu.

Gregorijan je naglasio da bi neusvajanje budžeta na vrijeme moglo dovesti u pitanje finansijsku stabilnost Distrikta, što on ne može dopustiti. Neprihvatljivim smatra to da članovi Vlade prouzrokuju štetu po građane Distrikta kršeći Statut i zakon.

On insistira da u Distriktu bude odbranjena vladavina prava, pa je odlučio kazniti članove Vlade zbog neodgovornih i nezakonitih postupaka.

Članovi Vlade neće primiti plaću za septembar. Kako bih spriječio svaku prijetnju po finansijsku stabilnost Distrikta, stoga nalažem skupštinskoj Komisiji za budžet da u tehničkom mandatu nastavi budžetski proces i stvori uslove da novi saziv počne rasprave o budžetu čim bude konstituiran – navodi se u nalogu.

Ukupan iznos oduzetih plaća bit će prebačen Odjelu za zdravstvo, Pododjelu za socijalnu zaštitu, za kupovinu opreme za Dnevni centar za boravak djece s posebnim potrebama koji je u izgradnji.