Dnevni avaz: Razlog što je, na inicijativu Federalnog MUP-a, Vlada  FBiH jučer utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu FBiH leži u neodložnosti reguliranja pravnog statusa djece rođene na teritoriji FBiH, a čiji su roditelji državljani BiH i RS s prebivalištem u FBiH ili RS. Na ovaj način se i toj djeci omogućava dobivanje državljanstva FBiH.

Odobrena gradnja KPZ-a

Vlada FBiH odobrila je Federalnom ministarstvu pravde izgradnju kaznenopopravnog zavoda zatvorenog i poluzatvorenog tipa u Mostaru. Objekt će biti izgrađen na zemljištu površine 50 hiljada kvadrata koje se nalazi u sastavu kasarne „Stanislav Baja Kraljević“ (bivši Heliodrom)

Prema važećim zakonskim rješenjima, ova novorođena djeca ne mogu ostvariti pravo na državljanstvo entiteta, iako su, nesporno, državljani BiH.

Vlada FBiH donijela je Odluku o odobravanju prijenosa dijela uplaćenih sredstava na ime dokapitalizacije od konzorcija MOL-INA privrednom društvu „Terminali Federacije“. Riječ je o prijenosu 8.212.923 od ukupno 10.200.000 KM, koliko je konzorcij uplatio Vladi na ime dokapitalizacije „Energopetrola“.