svevijesti.ba/Fena: Na osnovu podataka iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave vidljiv je napredak BiH u ovoj oblasti za period 31. decembra 2007. – 31. mart 2008., jedan je od zaključaka Izvještaja o praćenju procesa reforme javne uprave koji je izradio Centar za humanu politiku iz Doboja.

Zaključci Centra za humanu politiku prezentirani danas na konferenciji za novinare pokazuju da je najveći napredak postignut u Federaciji BiH.

Monitoring obuhvata šest oblasti reforme javne uprave i u svim oblastima je zabilježen napredak. Ipak, smatramo da reforma mora ići brže i provoditi se efikasnije pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je ovaj proces, umjesto planirane 2006., počeo u drugoj polovini 2007.", istakao je predsjednik Centra Momir Dejanović.

Najveće zamjerke na reformu javne uprave odnose se na netransparentnost procesa, neimenovanje implementacionih timova dok se građani najviše žale na neprofesionalnost, neefikasnost, korupciju i politizovanost zaposlenih u javnoj upravi.

"Čak 70 posto građana je izjavilo da nema očekivanih promjena u javnim upravama a isto toliko njih usko povezuje javnu s lokalnom upravom i smatra da nema reforme javne uprave bez temeljite reforme lokalne uprave", kazao je Dejanović.

Prema rezultatima istraživanja, 59 posto građana smatra da neće biti velikih promjena vlasti na lokalnim izborima.

Centar je istakao i da se, prema raspoloživim informacijama, nastavlja negativan trend povećanja zaposlenih u javnoj upravi. U skladu s tim, rastu i plaće zaposlenih pa je zabilježeno povećanje plće političara za 100 posto dok su penzioneri, u istom periodu, zabilježili povećanje penzija za deset posto.

Ipak, istakao je Dejanović, pozitivnih pomaka ima i oni se ogledaju u prihvaćenim preporukama civilnog sektora i nevladinih organizacija koji su aktivni učesnici monitoringa reforme javne uprave u BiH.