svevijesti.ba/Fena: На основу података из Уреда координатора за реформу јавне управе видљив је напредак БиХ у овој области за период 31. децембра 2007. – 31. март 2008., један је од закључака Извјештаја о праћењу процеса реформе јавне управе који је израдио Центар за хуману политику из Добоја.

Закључци Центра за хуману политику презентирани данас на конференцији за новинаре показују да је највећи напредак постигнут у Федерацији БиХ.

"Мониторинг обухвата шест области реформе јавне управе и у свим областима је забиљежен напредак. Ипак, сматрамо да реформа мора ићи брже и проводити се ефикасније поготово ако узмемо у обзир чињеницу да је овај процес, умјесто планиране 2006., почео у другој половини 2007.", истакао је предсједник Центра Момир Дејановић.

Највеће замјерке на реформу јавне управе односе се на нетранспарентност процеса, неименовање имплементационих тимова док се грађани највише жале на непрофесионалност, неефикасност, корупцију и политизованост запослених у јавној управи.

"Чак 70 посто грађана је изјавило да нема очекиваних промјена у јавним управама а исто толико њих уско повезује јавну с локалном управом и сматра да нема реформе јавне управе без темељите реформе локалне управе", казао је Дејановић.

Према резултатима истраживања, 59 посто грађана сматра да неће бити великих промјена власти на локалним изборима.

Центар је истакао и да се, према расположивим информацијама, наставља негативан тренд повећања запослених у јавној управи. У складу с тим, расту и плаће запослених па је забиљежено повећање плће политичара за 100 посто док су пензионери, у истом периоду, забиљежили повећање пензија за десет посто.

Ипак, истакао је Дејановић, позитивних помака има и они се огледају у прихваћеним препорукама цивилног сектора и невладиних организација који су активни учесници мониторинга реформе јавне управе у БиХ.