FENA: SARAJEVO – Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine obavila je danas razgovor s kandidatom za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladenom Zirojevićem iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i sa šest glasova „za“ i jednim „uzdržanim“ odlučila preporučiti Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se ovaj kandidat imenuje na spomenutu funkciju.

Mladenu Zirojeviću danas je od Komisije postavljen veći broj pitanja iz nadležnosti i prioriteta u radu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

"Sudeći po glasanju, Komisija je zadovoljna njegovim odgovorima, jer od prisutnih sedam članova šest je glasalo da se da preporuka Predstavničkom domu za imenovanje Zirojevića na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH", izjavio je novinarima predsjednik Komisije Halid Genjac.

Mladen Zirojević je izrazio zadovoljstvo završenim intervjuom pred Komisijom.

"Vidjet ćemo kako će sutra pred Predstavničkim domom PSBiH biti donesena odluka za moje imenovanje na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Budem li izabran, svakako da ću, u skladu s već planiranim aktivnostima, nastaviti dalje. S obzirom na širok djelokrug poslova Ministarstva, znam sigurno da će biti puno posla, ali sam spreman, u suradnji sa svojim timom, odgovoriti svim postavljenim zadacima", izjavio je novinarima Zirojević nakon što je Komisija završila razmatranje podobnosti i davanje mišljenja/preporuke za potvrđivanje ovog kandidata za navedenu ministarsku poziciju.

Kao najvažniji prioritet Ministarstva i ostalih institucija Mladen Zirojević je istaknuo proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i suzbijanje vanjskotrgovinskog deficita BiH te kreiranje politike za stimuliranje izvoza.

"Sporazum o stabilizaciji je potpisan. On nosi sa sobom određene političke i ekonomske implikacije i veliki je korak za BiH. Svjestan sam da je BiH njegovim potpisivanjem preuzela veliki dio obaveza i zadataka koje ubuduće treba realizirati. S obzirom na nadležnosti Ministarstva, koje su dosta široke, mislim da će ovo ministarstvo biti nosilac mnogih od tih aktivnosti. Uzevši u obzir ustavno uređenje države i zakonsku regulativu kojom se definiraju nadležnosti, mislim da će koordinacija biti ključ uspjeha, i to kooridinacija s ostalim ministarstvima, institucijama i entitetima", izjavio je Zirojević.

Savez nezavisnih socijaldemokrata je za novog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložio Mladena Zirojevića, nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić prihvatio ostavku dosadašnjeg ministra Slobodana Puhalca zaključno s 30. junom ove godine.

Od Zirojevića se očekivalo da u roku prođe zakonom predviđene procedure provjere kako bi do kraja jula stupio na dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Sve procedure u ovom slučaju su završene. Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajući Vijeća nominira kandidata, što je i učinjeno, zatim kandidat potpisuje izjavu sa svim mogućim podacima, koje SIPA provjerava i obavještava predsjedavajućeg Vijeća da li je sve uredu. I to je završeno. Podaci su na provjeru dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) radi utvrđivanja da li postoji sukob interesa. CIK je dostavio potvrdu da je sve uredu. Dakle, sve potvrde su dobijene. Nakon toga, Komisija pregledava potvrde i razgovara s kandidatom", obrazložio je Genjac.

Predstavničkom domu PSBiH potrebni su glasovi većine da bi ova preporuka Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH prošla.