Dnevni avaz: Ured Međunarodnog monetarnog fonda u BiH neće biti zatvoren, nego će biti preustrojen, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Grejem Slek (Graham Slack) reagirajući na izjavu guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića u nedavnom intervjuu objavljenom u "Dnevnom avazu".

MMF je jučer u šturom saopćenju za javnost iznio da, "suprotno medijskim navodima, Ured MMF-a neće biti zatvoren". Međutim, nakon našeg poziva, Slek je pojasnio o čemu je riječ i zbog čega je Kozarić govorio o zatvaranju Ureda.

Ured ostaje. Istina, neće više biti rezidentnog predstavnika MMF-a u Sarajevu, ali će kancelarija ostati u Centralnoj banci BiH. I dalje će dvije osobe biti uposlene u Uredu i raditi isti posao – kaže Slek, koji će i sam napustiti funkciju u julu.

Kao razlog zbog kojeg će oni ostati na poslu navodi to što je nemoguće pratiti BiH iz Vašingtona, a "statistika u BiH i dalje je užasna, mnogo stvari u vezi s budžetom i dalje treba bliski nadzor i raditi ćemo što smo radili i ranije".

Međutim, Kozarić nam je jučer još jednom potvrdio da stoji iza onoga što je rekao u vezi sa zatvaranjem Ureda.

Meni je poznato da će dvoje lokalnih uposlenika ostati u kancelariji i to nije sporno, ali je ovdje riječ o ovlaštenom predstavniku MMF-a koji odlazi – kazao je Kozarić.

Ističe da je izvjesno da takva promjena u Uredu MMF-a sigurno znači da "to nije isti kapacitet u kojem je MMF radio u BiH svih ovih godina".