Nezavisne novine: Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu prihvatila je izvještaj Uprave za inspekcijske poslove koji se tiče kontrole kantonalnih zavoda za zapošljavanje. Poslije kontrole u prethodna dva mjeseca, s evidencije nezaposlenih brisano je 12.486 osoba, odnosno ukupno oko 35 hiljada osoba od početka ove godine.

Zaključeno je da je stanje u kantonalnim službama za zapošljavanje loše i neodrživo te da način na koji se vode evidencije opravdano izaziva sumnju da se na njima neosnovano nalazi određen broj osoba.

Prihvaćen je izvještaj o poslovanju „Lutrije BiH“, koja je prošle godine ostvarila promet od 58,9 miliona KM, što je za 18,5 posto više nego prethodne godine. Od te sume u budžet FBiH je uplaćeno 4,74 miliona KM. Posebnom odlukom, ukupan broj klubova koji organiziraju igre na sreću u FBiH  je povećan sa 50 na 100.

Vlada je dala saglasnost  da se dug Općini Goražde od 968.348 KM reprogramira u 36 rata. Usvojena je i informacija o stanju u prehrambenoj industriji, u kojoj se navodi da prerađivački kapaciteti poljoprivrednih grana ne postoje jedino za preradu šećera, biljnog jestivog ulja, etil alkohola, kvasca, voćnog koncentrata i slada.

Povećan uvoz brašna

Najveće pomake u izvozu imali su proizvođači mesa peradi, piva, mlijeka, mesnih prerađevina, sladoleda, tjestenina te keksa i kolača. Povećan je uvoz brašna, a stalno raste i uvoz svinjskog i kokošjeg mesa, mlijeka, jogurta, marmelada i džema, voćnih kaša, mineralne voda i bezalkoholnih pića te piva, vina i cigareta.