Nezavisne novine: SARAJEVO – Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je jučer Zakon o plaćama u institucijama BiH, prema kojem će članovi Predsjedništva BiH biti najbolje plaćeni državni funkcioneri s plaćama oko 5.000 KM.

Iz zakona su izuzeti poslanici i delegati parlamenta BiH, koji su trebalo da imaju plaće veće od 6.000 KM.

"Kolegij je prihvatio kompromisni amandman kojim se zastupnici i izaslanici izuzimaju iz Zakona o plaćama u institucijama BiH. Njihove plaće bit će obračunavane kao i do sada", kazao je Niko Lozančić, predsjedavajući Predstavničkog doma.

Zakon o plaćama podržali su poslanici SNSD-a, SDA, Stranke za BiH, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, te Narodne stranke Radom za boljitak, dok su protiv bili članovi SDP-a, SDS-a, DNS-a, DNZ-a i BPS-a.

"Pritisak javnosti prilikom usvajanja Zakona o plaćama bio je izuzetno snažan i posebno fokusiran na plaće poslanika, iako se radi o sistemskom rješenju ne za 57 članova parlamenta, nego za 20.000 ljudi. Izuzimanjem poslanika iz zakona skinuli smo pritisak sa samog zakona i drago mi je što smo ga usvojili, jer je to u interesu države", kazao je Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Usvajanje Zakona o plaćama pozdravio je i ministar finansija BiH Dragan Vrankić, naglasivši da se njime uvodi red i finansijska disciplina u ovu oblast. Potvrdio je da će u ovoj godini za provedbu zakona biti potrebno dodatnih 50 miliona KM.

Predstavnici sindikata uposlenih u državnim institucijama jučer su ponovili da nisu zadovoljni usvojenim zakonom, te da će vjerovatno stupiti u štrajk.

Poslanici parlamenta BiH usvojili su jučer i zakone o fiskalnom vijeću BiH, te lijekovima, dok je odbačen zakon o sukobu interesa.

Nije potvrđena smjena Alkalaja, Šepića i Crnatka

Poslanici jučer nisu potvrdili odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića o smjeni ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, te zamjenika ministara civilnih poslova i odbrane, Senada Šepića, odnosno Igora Crnatka.

"Centralna izborna komisija je donijela dvije različite odluke na osnovu istih činjenica, što dovoljno govori da ni oni nisu sigurni jesu li ovi ljudi u sukobu interesa. Mislim da prije potvrde odluke predsjedavajućeg treba da sačekamo odluku nadležnog suda", kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA.

"CIK je donijela odluku da su trojica mojih kolega u sukobu interesa. Na osnovu toga odlučio sam pokrenuti proceduru njihovog razrješenja. Parlament treba dati konačnu riječ o tome, ali nisam želio da sve ovo prećutim, jer bih time izgubio kredibilitet", rekao je Špirić.