Nezavisne novine: SARAJEVO – Za manje od dvije sedmice BiH će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što otvara nadu da ćemo do 2010. godine dobiti status ozbiljnog kandidata za pristupanje EU.

Izjavio je ovo juče predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić prilikom svečanog otvaranja nove zgrade Delegacije Evropske komisije u BiH.

"BiH se može nadati članstvu u EU 2014. godine. Naredni period će biti ispunjen velikim reformama. Primjenom sporazuma građani će osjetiti poboljšanje na ekonomskom, političkom i stanju društvenih standarda", naglasio je Silajdžić.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora i domaćih vlasti, a vrpcu su presjekli Silajdžić i Majkl Li, direktor Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji.

Dimitris Kurkulas, šef Delegacije EK u BiH, podsjetio je kako je EK svoj prvi ured u BiH otvorila još 1996. godine.

"Nekoliko prvih godina upravljali smo humanitarnom pomoći i pomagali u izgradnji zemlje. Danas je naš primarni zadatak da BiH pomognemo u integrisanju u EU. EK pomaže u upravljanju projekata vrijednih 60 miliona eura godišnje. Doprinosi uspostavljanju institucija i reformskim procesima", rekao je Kurkulas. Pojasnio je da će u novoj zgradi biti smješten Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, te Ambasada Njemačke.

"Izgradnja zgrade počela je u decembru 2006. godine, a završena u januaru ove. Naš dio zgrade raspolaže sa 2.800 metara kvadratnih kancelarijskog i 1.200 metara kvadratnih prostora za konferencijske i dvorane za obuku i arhiv", rekao je Kurkulas.

Li je podsjetio kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jedini ugovor koji jedna zemlja mora potpisati za članstvo u EU.

"Sporazum će nam na praktične načine omogućiti da postignemo krajnji cilj. U procesu razvoja zemalja u regionu BiH igra ključnu ulogu zasnovanu na bogatstvu raznolikosti", kazao je on.

Silajdžić je dodao da BiH nema alternative od punopravnog članstva u evropsku porodicu, sa čime se slaže više od 70 odsto građana.

Mapa puta za ukidanje viza

Majkl Li susreo se jučer u popodnevnim satima s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem.

"Ove sedmice BiH će napraviti još jedan važan korak. Na osnovu potvrde članica EU, službenicima ove zemlje predat ću mapu puta kojim će biti odvijani pregovori za ukidanje viznog režima. Ispunjavanje uvjeta iz te mape pomoći će nam da prevaziđemo sve prepreke i pomoći će promociji kontakata među ljudima", rekao je Li.