Nezavisne novine: SARAJEVO – Komisija za državnu imovinu u utorak bi trebala utvrditi i Vijeću ministara BiH na usvajanje proslijediti nacrt zakona o državnoj imovini u BiH, kazao je Zvonimir Kutleša, predsjedavajući ove komisije.

"Sjednica komisije zakazana je za utorak. S obzirom da smo na protekloj sjednici postogli visok stepen saglasnosti o modelu za raspodjelu imovine, vjerujem da ćemo u utorak utvrditi nacrt zakona i proslijediti ga Vijeću ministara", kazao je Kutleša.

Pojasnio je da bi Komisija trebala usvojiti nacrt zakona koji predviđa da državi pripadne imovina neophodna za njeno funkcioniranje, a entitetima i Brčko distriktu pripao bi ostatak imovine koja je na njihovoj teritoriji.

Adnan Delić, član Komisije, pripremio je i ovoj komisiji uputio svoju verziju zakona.

"Koncept mog prijedloga podrazumijeva da se sva imovina uknjiži kao vlasništvo države. Potom parlament BiH na prijedlog Vijeća ministara odlučuje koja imovina nije potrebna državi. Imovina koja bi se proglasila neperspketivnom za državu pripala bi entitetima i distriktu Brčko na trajno korištenje", pojašnjava Delić.

Najavio je kako će i predstavnici RS u Komisiji za državnu imovinu uputiti svoj prijedlog zakona, kojim bi sva imovina pripala entitetima, a oni bi dio dali državi na korištenje.

Predsjedavajući Komisije do početka sjednice očekuje ova dva dodatna prijedloga.

"Delić je već poslao svoju verziju zakona, a vjerujem da će to učiniti i predstavnici RS", kazao je Kutleša.