Независне новине: САРАЈЕВО – Комисија за државну имовину у уторак би требала утврдити и Вијећу министара БиХ на усвајање прослиједити нацрт закона о државној имовини у БиХ, казао је Звонимир Кутлеша, предсједавајући ове комисије.

"Сједница комисије заказана је за уторак. С обзиром да смо на протеклој сједници постогли висок степен сагласности о моделу за расподјелу имовине, вјерујем да ћемо у уторак утврдити нацрт закона и прослиједити га Вијећу министара", казао је Кутлеша.

Појаснио је да би Комисија требала усвојити нацрт закона који предвиђа да држави припадне имовина неопходна за њено функционирање, а ентитетима и Брчко дистрикту припао би остатак имовине која је на њиховој територији.

Аднан Делић, члан Комисије, припремио је и овој комисији упутио своју верзију закона.

"Концепт мог приједлога подразумијева да се сва имовина укњижи као власништво државе. Потом парламент БиХ на приједлог Вијећа министара одлучује која имовина није потребна држави. Имовина која би се прогласила неперспкетивном за државу припала би ентитетима и дистрикту Брчко на трајно кориштење", појашњава Делић.

Најавио је како ће и представници РС у Комисији за државну имовину упутити свој приједлог закона, којим би сва имовина припала ентитетима, а они би дио дали држави на кориштење. Предсједавајући Комисије до почетка сједнице очекује ова два додатна приједлога.

"Делић је већ послао своју верзију закона, а вјерујем да ће то учинити и представници РС", казао је Кутлеша.