Nezavisne novine: SARAJEVO – Parlamentarna komisija za finansije i budžet nije dobila niti jedan zahtjev za smanjenje predloženih plaća poslanika, delegata, članova Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, koje bi trebalo da iznose najmanje 6.000 KM. Ovo je potvrdio Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije. 

"Do sada smo dobili zahtjeve da se iz zakona izuzmu sudije Ustavnog suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Regulatorne agencije za komunikacije, te da se povećaju najniže plaće za državne službenike i policajce. Niko nije predložio smanjenje plaća poslanicima, delegatima, odnosno članovima Predsjedništva i Savjeta ministara", rekao je Prodanović.

Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH usvojili su u prvim čitanjima Zakon o plaćama u institucijama BiH. Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH, sudije Ustavnog suda, predsjedavajući i ministri u Vijeću ministara BiH, poslanici i delegati u bh. parlamentu imaju plaće do 6.000 do 8.000 KM. Prodanović je jučer pojasnio da je u toku amandmanska faza razmatranja ovog zakona, u kojoj svi poslanici mogu amandmanima tražiti izmjene, uključujući i smanjenje predloženih plaća.

Mašić: Poslanicima najviše 2.500 KM

Slovenija ima prosječnu plaću od 860 eura, a slovenački poslanik oko 5.000 eura. U Hrvatskoj je prosječna plaća 5.000 kuna, a poslanička 12.000 kuna. Obje zemlje imaju mnogo, mnogo manju stopu nezaposlenosti od BiH. Mislimo da naši poslanici, s obzirom na prosječnu plaću u BiH i stopu nezaposlenosti ne treba da imaju plaću veću od 2.500 KM, rekao je Damir Mašić, sekretar za informisanje SDP BiH, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

"SNSD će razmatriti zahtjeve za povećenje najniže plaće državnih službenika i policajca. Mislimo da nam je ovaj zakon potreban i mislimo da izabrani dužnosnici treba da budu adekvatno plaćeni", ističe Prodanović. SDP BiH danas će u svim većim gradovima početi prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži odbijanje zakona o visokim privilegijama političara u BiH. Svoje će zahtjeve pretočiti u amandmane na zakone.

"Tražit ćemo ili smanjenje predviđenih plaća ili da se poslanici obavežu da će zakon o ovim besramno visokim plaćama stupiti na snagu kad uđemo u EU ili usvojimo evropski ustav", rekao je Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP BiH. Dodao je i kako će ova stranka učiniti sve da spriječi usvajanje zakona kojim se političarima omogućavaju ogromne privilegije. SDP je najavila i okupljanje građana ispred zgrade bh. parlamenta, kada ovaj zakon bude razmatran.