Независне новине: САРАЈЕВО – Парламентарна комисија за финансије и буџет није добила нити један захтјев за смањење предложених плаћа посланика, делегата, чланова Предсједништва и Вијећа министара БиХ, које би требало да износе најмање 6.000 КМ. Ово је потврдио Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије.

"До сада смо добили захтјеве да се из закона изузму судије Уставног суда БиХ, Високог судског и тужилачког вијећа, Регулаторне агенције за комуникације, те да се повећају најниже плаће за државне службенике и полицајце. Нико није предложио смањење плаћа посланицима, делегатима, односно члановима Предсједништва и Савјета министара", рекао је Продановић.

Представнички и Дом народа парламента БиХ усвојили су у првим читањима Закон о плаћама у институцијама БиХ. Приједлогом овог закона предвиђено је да чланови Предсједништва БиХ, судије Уставног суда, предсједавајући и министри у Вијећу министара БиХ, посланици и делегати у бх. парламенту имају плаће до 6.000 до 8.000 КМ. Продановић је јучер појаснио да је у току амандманска фаза разматрања овог закона, у којој сви посланици могу амандманима тражити измјене, укључујући и смањење предложених плаћа.

Машић: Посланицима највише 2.500 КМ

Словенија има просјечну плаћу од 860 еура, а словеначки посланик око 5.000 еура. У Хрватској је просјечна плаћа 5.000 куна, а посланичка 12.000 куна. Обје земље имају много, много мању стопу незапослености од БиХ. Мислимо да наши посланици, с обзиром на просјечну плаћу у БиХ и стопу незапослености не треба да имају плаћу већу од 2.500 КМ, рекао је Дамир Машић, секретар за информисање СДП БиХ, на јучерашњој конференцији за новинаре.

"СНСД ће разматрити захтјеве за повећење најниже плаће државних службеника и полицајца. Мислимо да нам је овај закон потребан и мислимо да изабрани дужносници треба да буду адекватно плаћени&qуот;, истиче Продановић. СДП БиХ данас ће у свим већим градовима почети прикупљање потписа за петицију којом се тражи одбијање закона о високим привилегијама политичара у БиХ. Своје ће захтјеве преточити у амандмане на законе.

"Тражит ћемо или смањење предвиђених плаћа или да се посланици обавежу да ће закон о овим бесрамно високим плаћама ступити на снагу кад уђемо у ЕУ или усвојимо европски устав", рекао је Нермин Никшић, генерални секретар СДП БиХ. Додао је и како ће ова странка учинити све да спријечи усвајање закона којим се политичарима омогућавају огромне привилегије. СДП је најавила и окупљање грађана испред зграде бх. парламента, када овај закон буде разматран.