Dnevni avaz: Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH jučer je u prvom čitanju razmatrao Predstavnički dom Parlamenta BiH. Nakon što je ministar finasija BiH Dragan Vrankić obrazložio zakon, povela se žučna višesatna rasprava o prijedlogu zakona koji, uz ostalo, precizira prosječno povećanje plaće u državnoj službi za 13, a najvišim funkcionerima i do 130  posto.

Sistemsko uređenje

Predsjednik kluba SDA Bakir Izetbegović istakao je da podržava sistemsko uređenje ove oblasti, ali da koeficijenti plaća u institucijama trebaju imati mjeru.

U Hrvatskoj parlamentarci imaju četiri prosječne plaće, u Sloveniji pet, a mi šest. Nismo protiv zakona, ali ćemo u amandmanskoj fazi tražiti da se koeficijenti dovedu u mjeru. Treba vidjeti kolika je plaća rudara, pa onda to uskladiti – rekao je Izetbegović.

Njegov stranački kolega Šefik Džaferović dodao je za plaću zastupnika "6.000 KM, jednostavno puno" te upozorio da "nepravda ljude boli više nego neimaština".

Niko Lozančić iz HDZ BiH naglasio je da je sadašnje stanje anarhija i podržao uvođenje reda putem zakona, jer će se u suprotnom i "dalje loviti u mutnom".

Zastupnici SNSD-a bili su najveći pobornici predloženih rješenja, optužujući one koji su kritizirali zakon za "demagogiju i ubiranje političkih poena". Drago Kalabić iz SNSD-a je pitao "kako jedan direktor državne institucije može imati plaću od 10.000 KM".

"Ko je vlast u državi, ako ne mi. Poslanici u NS RS imaju 17 puta bolje uvjete za rad. Vijeće ministara je usvojilo zakon. Imate svoje ministre tamo, što im niste rekli" – kazao je Kalabić, na šta mu je Izetbegović odgovorio da "im je to govorio".

Moralne lekcije

Rasprava je probudila diskusija Zlatka Lagumdžije, koji je kazao kako su pismo OHR-a i drugih međunarodnih institucija predlagači zakona "nabili nogom". Na njegovu konstataciju da se radi o lošem zakonu, odgovorio je Sadik Bahtić iz SBiH.

Čovjek koji je uzeo 100.000 maraka i oštetio državu nema pravo nikome držati moralne lekcije – rekao je Bahtić i Lagumdžiju nazvao parazitom i poslanikom koji "ništa ne radi, pa najviše košta".